Τα γιουβαρλάκια είναι ένα φαγητό που η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω και πολύ στη λίστα μου. Συνήθως όταν έχω κιμά φτιάχνω μπιφτέκια ή μακαρόνια με κιμά ενώ τα γιουβαρλάκια σπάνια τα σκέφτομαι σαν εναλλακτική.
Προχθές λοιπόν συζητούσα με μια φίλη μου και τη μαμά της και λέγαμε για συνταγές. Είπαμε μεταξύ άλλων για μπιφτέκια, για ντολμαδάκια και για γιουβαρλάκια. Έτσι χθες που είχα κιμά, και ο καιρός ήταν βροχερός, αποφάσισα να φτιάξω γιουβαρλάκια.
Ευτυχώς είναι από τα φαγητά που τρώνε τα παιδιά.
Όταν ξεκίνησα να τα φτιάχνω ήρθε η μαμά μου και βοήθησε με τα μικρά μυστικά που μόνο οι μαμάδες ξέρουν!

- 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 3-4 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κουταλιές ρύζι
- 1 ζωμό λαχανικών
- 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 αυγό
- 1 λεμόνι
-
Πλένουμε το ρύζι
-
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό, το ρύζι, το θυμάρι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και πλάθουμε σε μεγάλους ομοιόμορφους κεφτέδες.
-
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα περίπου 1-1,5 λίτρο νερό και ρίχνουμε τον κύβο ή τον ζωμό λαχανικών.
-
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι.
-
Αφήνουμε για 20-25 λεπτά και βγάζουμε την κατασαρόλα από τη φωτιά.
-
Σε ένα μπολ σπάμε το αυγό και το χτυπάμε να αφρατέψει. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε συνεχώς. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αυγό.
-
Αφού ανακατέψουμε αρκετά το μείγμα το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Στο μείγμα του κιμά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και δυόσμο. Η κλασική συνταγή για γιουβαρλάκια είναι με αυτά τα υλικά. Εγώ έβαλα λίγο θυμάρι και έγιναν απλά και με ελαφριά γεύση.
- Στη σούπα μπορούμε να προσθέσουμε πατάτα και καρότο και αφού βράσουν να τα βάλουμε στο μπλέντερ και να τα ξαναρίξουμε στη σούπα. Γίνεται πιο πηχτή.
- Μπορείτε να την κάνετε και πιο πηχτή αν ρίξετε περισσότερο ρύζι.
Leave A Reply