Κάθε μέρα χρειάζομαι ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ για το γραφείο. Κάτι που θα με κρατάει μέχρι το μεσημέρι και δεν θα πέσω με τα μούτρα σε μπισκοτάκια, κρακεράκια, σοκολατάκια και ότι άλλο σε -ακια κυκλοφορεί στα άλλα γραφεία.
Συνήθως παίρνω ένα κουλούρι ολικής από το φούρνο και μπάρες δημητριακών. Οι μπάρες μου φαίνονται πολύ γλυκές και πραγματικά δεν ξέρω τι βάζουν μέσα.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω μπάρες με βρώμη, σπιτικές, υγιεινές και χορταστικές ώστε να έχω κάτι να τρώω στο γραφείο. Είναι εξαιρετικά θρεπτικές καθώς έχουν ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, μέλι και για τους τολμηρούς μια εξαιρετικά δυναμωτική τροφή, τη μελάσα.
Όσοι δεν γνωρίζετε την μελάσα, είναι μια γλυκαντική ουσία εξαιρετικά θρεπτική. Η μελάσα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο. Εκτός αυτού, θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση. Η γεύση της όμως είναι ιδιαίτερη και σε πολλούς δεν αρέσει!
Την πρώτη μέρα που τις έφτιαξα, τις ξέχασα σπίτι!! Γύρισα το απόγευμα και έφαγα 2-3…
Είναι απολαυστικές και απίστευτα χορταστικές.

- 1 κούπα βρώμη
- 1 κούπα βιολογικό ταχίνι
- 2 κουταλιές φυστικοβούτυρο
- 2 κουταλιές μελάσα
- 2 κουταλιές μέλι
- 1/2 κούπα ξηρούς καρπούς (κάσιους, ηλιόσπορους, αμύγδαλα)
-
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, το μέλι και τη μελάσα.
-
Προσθέστε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
-
Βάλτε ένα φύλλο λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ ή σε ένα ταψί και απλώστε το μείγμα. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα και μετά κόψτε το σε μπάρες.
-
Τυλίξτε την κάθε μπάρα ξεχωριστά και βάλτε τες στο ψυγείο σε ένα βάζο. Διατηρούνται 6-7 μέρες.
- Η μελάσα είναι μια εξαιρετική και πολύ δυναμωτική τροφή, ωστόσο η γεύση της είναι ιδιαίτερη και δεν αρέσει σε πολλούς. Αν δεν σας αρέσει αντικαταστήστε την με μια κουταλιά μέλι.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταγόνες κουβερτούρας.
Leave A Reply